top of page
  • Writer's pictureMedon

🥐 Noliec pīrādziņu! Kā atgūties pēc pārēšanās

Updated: Mar 17, 2023


Cilvēks pārēdās pīrādziņus un kūkas. Kā atgūties pēc pārēšanās?
Photo by Henley Design Studio on Unsplash


Kas par daudz, tas par skādi. Šī vienkāršā patiesība ir spēkā teju visā, kas saistīts ar veselību, un ēšana nav izņēmums. Ja gadījies pārēsties, atgūsti labsajūtu, ievērojot šos padomus!

 

Kā izpaužas pārēšanās?

Ja gadījies uzņemt vairāk pārtikas, nekā gremošanas sistēmai patiktu, izjutīsi diskomfortu, vēdera izejas problēmas un citas nepatikšanas. Pārāk daudz apēstā var radīt smaguma sajūtu un vēdera pūšanos, jo pārmērīgs pārtikas daudzums paildzina gremošanas procesus. Viens no kuņģa uzdevumiem ir radīt skābi, kas palīdz gremošanai un iznīcina nelabvēlīgās baktērijas. Jo vairāk ēdam, jo vairāk skābes rodas – un palielinās iespēja tikt pie dedzinošas sajūtas kuņģī. Vai pazīsti gurdenumu, grūtības koncentrēties un miglu galvā, kas pārņem pēc iespaidīgas maltītes? Asinis kopā ar skābekli un uzturvielām ir devušās darbā uz gremošanas sistēmu, atstājot pārējām orgānu sistēmām un smadzenēm mazāk enerģijas. Vēl viena pazīstama sajūta ir izsalkums, ar ko pamostamies nākamajā rītā pēc pārēšanās. Šo šķietami neloģisko sajūtu rada aizkuņģa dziedzeris, kas strādājis virsstundas, lai tiktu galā ar apēsto. Nepatīkamo pārēšanās seku ir daudz, bet kā tās mazināt?

 

Neizlaid maltītes

Lai gan var pārņemt sajūta, ka apēst gana, lai pietiktu līdz nākamā mēneša vidum, ir svarīgi ievērot ierasto ēšanas režīmu. Izlaižot vienu ēdienreizi, mums ir tendence pārēsties nākamajā vai aizstāt to ar našķošanos, kas nozīmē, ka vērtīgu maltīti iemainām pret krietni neveselīgāku. Turklāt ideju, ka par pārēšanos ir sevi jāsoda ar badošanos, būtu jāizskauž no savas domāšanas – tā var rosināt nopietnus ēšanas traucējumus. Ja jūti, ka šādas vai līdzīgas domas jau ietekmē tavas attiecības ar ēšanu, palīdzēs uztura speciālists.

 

Pēc ēšanas dodies pastaigā

Lai gan pēc kārtīgas pasēdēšanas pie galda dīvāns tā vien vilina mazliet atlaisties, apgulšanās pēc ēšanas var radīt diskomfortu un dedzināšanas sajūtu kuņģī. Taču nevajadzētu arī nodoties pārlieku aktīviem treniņiem – enerģiju vēlams nepārvirzīt uz muskuļiem, jo tā ir nepieciešama gremošanas sistēmai. Īstā izvēle būs pastaiga, kaut 10 minūtes kustību nāks par labu gan pašsajūtai, gan cukura līmeņa līdzsvarošanai.

 

Izvēlies vēderam draudzīgus ēdienus

Kad palutinātas garšas kārpiņas, jāpalutina arī gremošanas sistēma! Izvēlies šķiedrvielām bagātus ēdienus, tie palīdz iekustināt gremošanas procesus, kā arī nodrošina labvēlīgu vidi gremošanas sistēmai nepieciešamajām baktērijām. Vēderam patiks augļi un dārzeņi, lapu dārzeņi (spināti, lapu kāposti), pupiņas, zirņi, pilngraudu produkti. Pilngraudu produkti, piemēram, auzu pārslu putra, sniegs arī ilgstošāku sāta sajūtu, mazinot iespēju atkal pārēsties.

 

Kā nepārēsties nākamreiz?

  1. Degustē, nevis ēd. Paņem pa nelielam gabaliņam no katra ēdiena, ko vēlies pagaršot. Ja kāds no tiem iegaršosies, nekas neliedz porciju papildināt;

  2. Ēd lēnām, sakošļā ēdienu kārtīgi. Ātra ēšana veicina pārēšanos, savukārt lēna ēdiena baudīšana uzlabo gremošanas procesu, rosina sāta iestāšanos un samazina apēstā daudzumu;

  3. Dod vēderam laiku. Sāts iestājas apmēram 20 minūšu laikā, tādēļ nav prāta darbs ēst, līdz jūties paēdis, jo pēc laika var iestāties pārēšanās sajūta;

  4. Samazini alkohola patēriņu. Tas ne vien pats par sevi nenāk par labu veselībai un ir kalorijām bagāts, bet arī veicina izsalkumu, liekot apēst vairāk;

  5. Dzer ūdeni, nevis sulas vai limonādes. Pētījumi liecina, ka saldu dzērienu lietošana maltītes laikā liek apēst vairāk.

 

👉 Ja pārēšanās sagādā problēmas regulāri vai attiecības ar ēdienu kopumā raksturotu kā “sarežģītas”, ir vērts sazināties ar uztura speciālistu, kas palīdzēs veidot veselīgus uztura paradumus. Visērtāk to būs izdarīt ar attālinātās konsultācijas palīdzību – izvēlies kādu no Medon praktizējošajiem uztura speciālistiem, piesaki digitālo vizīti un ķeries pie risinājuma neizejot no mājas!

Recent Posts

See All
bottom of page